Fehérje- és szénhidrát(keményítő) tartalma hasonló a búzáéhoz, a rozséhoz vagy az árpáéhoz, viszont zsírtartalma, ezen belül többszörösen telítetlen zsírsav tartalma nagyobb ezeknél. Esszenciális aminosavtartalma kedvezőbb, csaknem teljes értékű (komplett) fehérjének tekinthető. Ennek köszönhetően fejlődésben lévő gyermekek, vegetáriánusok, étvágytalanok, illetve metionin- és ciszteintartalma miatt a májbetegek étrendjébe javasolt rendszeresen szerepeltetni. Élelmi rosttartalma kiemelkedő a gabonáink között, ezért kellő mennyiségű folyadékkal együtt jótékonyan hat az emésztésre, és a testtömeg-csökkentő étrendnek is hasznos nyersanyaga.

Számottevő a kálium-, magnézium-, kalcium-, cink-, vas-, mangán-, réz- és króm-, valamint B6-vitamin-, niacin- és folsavtartalma. Antioxidáns hatása kiemelkedő a többi gabonáéhoz képest.

Gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják, mert az érzékenységet kiváltó glutén nem vagy csak határérték alatti mennyiségben található meg benne.

Kovasav tartalmának köszönhetően segíti a bőr, a haj, a köröm, a fogak és a csont egészségének megőrzését.